Christina Szabo
„Hogyan vezetett az utam a sárospataki Képző rajz-szakkollégiumától, Amerikán keresztül Ázsiáig? „

Szerencsém volt, mert már általános iskolás koromban is olyan festőművész volt a tanárom mint Raffai Kinga, aki a magyar viaszfestés úttörője volt. Majd a középiskolás évek után Sárospatakra  kerültem ahol Molnár Irén, „Patak festője” tanított. Csodálom az aquarelljeit, s hatással volt rám a színvilágával.
A főiskola elvégzése után egy évet tanítottam, ami után ösztöndíjjal Amerikába kerültem,  ahol nagy hatással volt rám a sokféle kultúra, s azok megismerése. Úgy is mondhatnánk, hogy kinyílt előttem a világ. Négy év elteltével viszont hazaköltöztem az amerikai fővárosból Budapestre, s nyelvtudásomat kamatoztatva állást kaptam az egyik legszebb szállodában. Igy nappal rendezvényeket szerveztem, este pedig otthon festegettem.  Jó pár év telt el így mire rájöttem, hogy az igazi utam az a művészet, s nem az üzleti élet.
Közben férjhez mentem, s lett két fantasztikus lányunk, s a férjemet munkája, Ázsiába szólította, így kerültünk  egy újabb közel 10 éves kalandba. Nagyon sok országot bejártunk és érdekes kultúrákkal ismerkedtünk meg, amik mind-mind gazdagították ismereteimet, s hatással voltak világnézetemre,  ábrázolási módomra.
Ez a festési technika, amivel dolgozom, Indonéziából  származik, Jáva szigetéről, s kb. 2000 éves szemben az olajjal, ami csupán 500-600 éves. Annyira beleszerettem a viaszfestésbe, hogy a régi kedvenc médiumomat, az aquarellt már csak néha használom.
Rendszeresen járok Bali szigetére az ottani batik gurukhoz festeni, tapasztalatokat cserélni. Továbbá az a megtiszteltetés ért, hogy 2020 februárjában 3 hetet együtt festhettem a világhirű chilei festőművész Catalina Espina meghivására.
Mivel tagja vagyok az angol központú Batilguild Szervezetnek, igy 2019 novemberében két hetet tanithattam Koszovóban a W4W nemzetközi segélyszervezet megbizásából.
Nagyon sokat kaptam emberileg ezektől az emberektől, s a mai napig kapcsolatban vagyunk, hálás vagyok ezekért az élményekért.
Küldetésemnek tekintem ennek a különleges és kevésbé ismert technikának a népszerűsítése.
Aki egyszer kipróbálja, beleszeret, s ahogyan az indonézek mondják, a batik viaszfestés a „lélek meditációja”.  Budapesti stúdiónkban havonta 2x tartok workshopot ahol a tanítványok megtanulják a viasszal való festés alapjait, fortélyait. De nyitott vagyok más helyszinen és közös projectek szervezésére is.
Tagja vagyok a Nagy Britanniában székelő Batikguild
Szervezetnek.

Tel.: +36 20 427 1007